Ekspres do kawy w kawiarni jest tym, czym silnik w samochodzie. Twoje auto może być wyposażone w dziesiątki gadżetów umilających prowadzenie, pięknie się prezentować w środku, czy być oszczędne w eksploatacji, ale jeśli będzie wyposażone w kiepską jednostkę napędową, to wrażenia z jego użytkowania będą mizerne. Analogicznie jest z kawiarnią. Jeśli serwowana tam kawa jest pozbawiona głębi smaku, to klienci nie będą do niej wracać. Zatem jaki ekspres do kawy do kawiarni będzie dobrze napędzał twój lokal?
Nieco inny ranking ekspresów do kawiarni
Ludzie chętnie klikają w różnego rodzaju rankingi ekspresów do kawy, bo te zapewniają im jednoznaczne odpowiedzi na zadawane pytania. Praktyka sugeruje, że proste rozwiązania nie zawsze są najlepsze. Dlatego zamiast przygotowywania kolejnego rankingu, gdzie autorzy uznają wyższość jednego ekspresu do kawy nad drugim, my proponujemy przegląd ekspresów kolbowych marki Rancilio. Wiemy, że wszystkie są świetne, jednak każdy ma nieco inną specyfikę, a tym samym docelową grupę odbiorców. Warto poświęcić chwilę i przeczytać ten tekst do końca, aby znaleźć najlepszą odpowiedź na pytanie, jaki ekspres do kawiarni będzie optymalnym rozwiązaniem.
Jedno jest pewne. Ekspres do kawy w kawiarni powinien dawać baristom możliwość rozwinięcia skrzydeł. Właśnie takie są ekspresy kolbowe, które z natury rzeczy zapewniają użytkownikowi praktycznie nieograniczone opcje zmiany parametrów serwowanego napoju. Dzięki nim filiżanka kawy będzie prezentować pełną gamę aromatów, a właśnie tego szukają kawosze, których chcesz ściągnąć do lokalu. Co prawda najbardziej zaawansowane ekspresy automatyczne również poradzą sobie w prostych kawiarniach, jednak jeśli mamy na myśli lokale typu speciality, to z pewnością trzeba brać pod uwagę ekspresy kolbowe do kawy. Właśnie je ujmujemy w niniejszym „rankingu” ekspresów do kawiarni.
Kolbowy ekspres do kawy dla domowych baristów: Rancilio Silvia
Podróż po menu ekspresów do kawiarni zacznijmy od… przystawki. Rancilio Silvia to model, który na pierwszy rzut oka prezentuje się nieco skromnie. Faktem jest, że jego możliwości jak na potrzeby lokalu gastronomicznego są dość skromne. Z drugiej strony ten ekspres kolbowy świetnie sprawdzi się w domowym zaciszu. To rozwiązanie idealne dla osób, które w swoich czterech ścianach pragną przygotowywać spersonalizowane napoje i pieścić podniebienia zaproszonych gości. Gabaryty tej maszyny to 235 x 340 x 290 mm, a urządzenie waży raptem 14 kg.
Silvia cieszy oko domowych baristów, przede wszystkim w ocenie tych, którzy preferują nieśmiertelną klasykę. Ergonomiczna i kompaktowa bryła urządzenia przypadnie do gustu osobom ceniącym trwałe i praktyczne rozwiązania. Wykorzystana w obudowie stal nierdzewna procentuje długowiecznością, elegancją i łatwością czyszczenia. Ten model ekspresu do kawy jest dostępny w trzech kolorach: stalowym, biały i czarnym. Uwagę zwraca ergonomiczna kolba, pokrętło pary i dysza do pienienia mleka – elementy rodem z profesjonalnych ekspresów do kawiarni. Rancilio Silvia dysponuje jedną pompą wibracyjną oraz bojlerem do kawy o pojemności 0,3 litra. Bardziej świadomym czytelnikom przyda się informacja, że w tym ekspresie do kawy grupa zaparzająca została wykonana z mosiądzu, a model ten jest wyposażony w termostat pracujący zgodnie z technologią parzenia Rancilio.
Ekspres do kawy Rancilio Silvia Pro X do kawiarni i małej restauracji
Nieco większe gabaryty, ale znacznie rozbudowane możliwości, oferuje model Silvia Pro X. Jak sama nazwa wskazuje, jest to ukłon w stronę użytkowników, którzy chcą podejść do tematu parzenia kawy bardziej poważnie, a jednocześnie nie chcą decydować się na maszynę wielokolbową. Wymiary Silvii Pro X to 250 x 390 x 420 mm, a więc niewiele jak na dobry ekspres kolbowy do kawiarni. Model ten ma kompaktowy bojler generujący parę do spieniania mleka, przez co nie sprawdzi się w obleganych lokalach o dużej konsumpcji kaw mlecznych.
Gdzie więc pasuje Silvia Pro? Z racji na przystępną cenę, jest to opcja godna rozważenia dla obiektów gastronomicznych, w których kawa nie jest głównym punktem menu. Jest to także propozycja dla lokali, które do tej pory pracowały na ekspresie automatycznym i chcą przekonać się w praktyce, czy profesjonalny kolbowy ekspres do kawiarni to coś dla nich. Doskonale sprawdzi się wszędzie tam, gdzie króluje espresso lub mała czarna.
Co konkretnie ma do zaoferowania Silvia Pro X? Ten jednogrupowy, zgrabny ekspres do kawy został wyposażony w wyświetlacz cyfrowy, dwa regulatory PID, dwa oddzielne bojlery, a także w technologię miękkiej infuzji – wstępnego namaczania „ciasteczka” kawowego w grupie. Już samo to zdanie wystarczy, by utwierdzić się w przekonaniu, że jesteśmy o klasę wyżej niż w przypadku podstawowej Silvii. Jednocześnie mamy kilka podobieństw do poprzedniego produktu: bojler dający doskonałej jakości parę, profesjonalna grupa zaparzająca zapewniająca stabilność temperatury zaparzania, system SIS dla doskonałej ekstrakcji kawy i korpus ze stali nierdzewnej.
Dlaczego zatem klienci mieliby zapłacić wyższą cenę za ekspres do kawiarni Silvia Pro X? Głównie dlatego, że pozwala on na precyzyjne ustawienie temperatury zaparzania kawy z panelu sterowania. Na uwagę zasługuje cyfrowy wyświetlacz i dysza wody, których nie posiada Silvia. Model Pro X, dostępny w czterech kolorach, zapewnia manualną regulację temperatury parzenia, co daje spore pole manewru doświadczonym baristom. Funkcja miękkiej infuzji z kolei pozwala wydobyć nuty smakowe typowe dla każdej mieszanki. Dwa kontrolery PID utrzymują wysoką stabilność temperatury podczas serwowania kolejnych kaw, zaś dysza parowa pozwala na przygotowanie całego spektrum napojów z wykorzystaniem mleka o różnym stopniu spienienia.
Reasumując, Silvia Pro X to bardziej zaawansowany ekspres do kawy do restauracji, który daje namiastkę funkcji oferowanych przez profesjonalne maszyny. Jeśli szukasz włoskiego ekspresu kawowego, z którym możesz szlifować swoje baristyczne umiejętności, eksperymentować z różnymi temperaturami zaparzania, a jednocześnie szukasz kompaktowego rozwiązania, to Rancilio Silvia Pro X jest modelem dla ciebie!
Jaki ekspres do kawy? Kawiarnia zabłyśnie dzięki Rancilio Classe 5
Rancilio Classe 5 to maszyna, która oferuje podstawowe funkcjonalności ekspresów profesjonalnych, a jednocześnie jest dostępna w przystępnej cenie. Na uwagę zasługuje jej funkcjonalny design, przez co urządzenie stanie się ozdobą w każdej kawiarni, w której się pojawi. Jeśli mielibyśmy opisać Rancilio Classe 5 językiem geometrycznym, to będzie to trójkąt, którego wierzchołki stanowią: głęboki smak filiżanki kawy, niezawodność oraz łatwość użytkowania.
Co ważne, Classe 5 jest dostępny w kilku wariantach, przez co możesz wybrać model adekwatny do własnych potrzeb i możliwości przestrzennych. Wybrany wariant (USB, USB Tall lub S) determinują wygląd i gabaryty maszyny. Każda wersja jest dostępna w wariancie jedno-, dwu-, lub trzykolbowym. Opcjonalnie ten ekspres kawowy do kawiarni można doposażyć m.in. w podgrzewacz do filiżanek, system zdalnego zarządzania urządzeniem Cloud Connect i możliwość przygotowywania napojów z kapsułek i saszetek.
Ten oszczędny ekspres do kawiarni cechuje się dużą ergonomią, co przekłada się na ogromną wygodę pracy załogi lokalu. Jednocześni bariści podkreślają, że Classe 5 jest bardzo solidny i funkcjonalny. To przede wszystkim zasługa systemu USB, który umożliwia precyzyjne i szybkie zarządzanie podstawowymi ustawieniami maszyny z poziomu głównego panelu. Dużą łatwością cechuje się też czyszczenie – wiele czynności związanych z codzienną konserwacją można wykonać po zdjęciu panelu frontowego i przedniej tacy. Wyróżnikiem tego ekspresu do kawiarni są wydajne systemy parowe. Dodatkowa opcja I-Steam daje możliwość dwóch wersji serwowania mleka (podgrzewanie i spienianie), z kolei opcjonalna dźwignia C oferuje bardzo łatwe dozowanie pary. Unikalną cechą tego ekspresu jest możliwość zgrania z portu USB pełnej statystyki pracy urządzenia.
Rancilio Classe 7 – wydajny ekspres do kawiarni i restauracji w atrakcyjnej cenie z możliwością regulacji temperatury ekstrakcji
Classe 7 wyznacza standardy jakości na środkowej półce profesjonalnych ekspresów kolbowych z przeznaczeniem do branży HoReCa, łącząc elegancki wygląd z technologiami parzenia kawy opatentowanymi przez inżynierów Rancilio. Właściciele kawiarni często decydują się właśnie na Classe 7, bowiem zapewnia on korzystny stosunek ceny do jakości i funkcjonalności. Model występuje w trzech wariantach (automatycznym USB, USB Tall oraz półautomatycznym S), a każdy z nich może być wyposażony w dwie lub trzy grupy dozujące.
W tej maszynie na dodatkowym wyposażeniu są m.in.: podgrzewacz do filiżanek, zdalne sterowanie za pomocą Cloud Connect, dźwignia C do wygodnego dozowania piany oraz systemy Cool Touch (poprawia bezpieczeństwo baristów) i I-Steam (szybki dostęp do przygotowania mleka do cappuccino i latte. Ciekawą opcją jest też zawór T-Switch, który pozwala ustawić różne temperatury ekstrakcji dla poszczególny grup dozujących. Rancilio Classe 7 daje możliwość ustawienia automatycznego wyłączania i włączania, a także jest wyposażony w funkcję ABM polegającą na utrzymywaniu ciśnienia w bojlerze na ustawionym poziomie, zapewniając wyjątkową wydajność bojlera pary. Obie opcje mają na celu optymalizację ilości zużytej energii i poprawienie wydajności.
Jednocześnie Siódemka ma kilka cech podobnych do Piątki. Rancilio Classe 7 jest łatwa w czyszczeniu i konserwacji, a także bardzo ergonomiczna, co procentuje szybką realizacją zamówień. W tym przypadku mówimy o ekspresie do kawiarni wyposażonym w jeden bojler i technologię Steady Brew (SB), która ma na celu utrzymanie stabilnej temperatury wody podczas całej ekstrakcji espresso. Efekt? Duża powtarzalność w parzeniu kawy – niezawodna głębia smaku, która trafia w preferencje różnych klientów.
Rancilio Classe 11 – ekspres do kawiarni dla wymagających
Oto propozycja dla inwestorów dysponujących większym budżetem – osób, które potrafią docenić najnowszą technologię zaparzania oraz ergonomię typu SMART. Innowacyjne rozwiązania wyróżniają się pod względem zarządzania ciepłem, oszczędności energetycznej oraz wyglądu. A jakże! Rancilio Classe 11 świetnie się prezentuje, a dynamiczne linie i kolorowe diody dodają temu ekspresowi klasy. Oprócz nietuzinkowego designu, użytkownicy Jedenastki doceniają bardzo wygodny sposób obsługi maszyny – barista komunikuje się z urządzeniem przede wszystkim przy pomocy kolorowego ekranu dotykowego. Dodatkowo obsługa może uzyskać wgląd w parametry działania urządzenia dzięki podłączeniu telemetrycznego systemu Cloud Connect.
Ta profesjonalna maszyna została wyposażona przez producenta w kilka rozwiązań ułatwiających codzienne czyszczenie i konserwację (Easy Clean, Hydro Hub, V-Flex, system zdejmowanych rusztów, Snap&Share, poręczny design). Godna odnotowania w tym miejscu jest technologia Easy Clean, automatyzująca proces czyszczenia jednostki zaparzającej.
Classe 11 w wersji USB Xcelsius to ekspres do kawy do kawiarni wykorzystujący kilka narzędzi opatentowanych przez Rancilio. Mowa tu np. o profilowaniu temperatury podczas ekstrakcji kawy, iSteam lub praktycznej dźwigni pary C. Co więcej, entuzjastom odkrywania różnych zakamarków smaku małej czarnej z pewnością do gustu przypadnie też możliwość programowania do 4 różnych dawek dla każdej grupy. Za jakość espresso odpowiadają tu przede wszystkim niezależne grupy zaparzające i system wielobojlerowy.
Gwoli ścisłości dodajmy, że ten zaawansowany ekspres do kawiarni występuję w trzech wersjach kolorystycznych i czterech wariantach (USB, USB Tall, USB Xcelsius i USB Xcelsius Tall).
Rancilio Specialty RS1 – profesjonalny ekspres do kawy w kawiarni typu speciality
Classe 11 zawiesił poprzeczkę jakości na bardzo wysokim poziomie, jednak w naszej ofercie są też maszyny, które mogą więcej. Chodzi o ekspresy do kawy spod znaku Rancilio Specialty. Ich reprezentantem jest RS1. To coś dla tych, którzy w kawiarnianym biznesie nie uznają kompromisów i chcą serwować swoim gościom całą paletę napojów bazujących na ziarnach kawy. Jako jedyny w tym „rankingu” ekspresów do kawy w kawiarni RS1 przeszedł rygorystyczne testy prowadzone przez organizację Specialty Coffee Association i został odznaczony wyróżnieniem SCA Certified Espresso Machine.
Co konkretnie ma on do zaoferowania? Zacznijmy od końca, a więc niuansów, które wpływają na całokształt wrażeń płynących z pracy z tym ekspresem. Wraz z maszyną klient otrzymuje zestaw akcesoriów dla baristów, które pomogą zamienić parzenie kawy w prawdziwą sztukę. RS1 jest dostępny (opcjonalnie, za dopłatą podwyższającą nieco cenę ekspresu do kawiarni) w szerokiej palecie barw, a także z wykończonymi drewnem uchwytami. Możliwość wyboru praktycznie dowolnej konfiguracji kolorystycznej urządzenia z pewnością zrobi wrażenie na twoich klientach. Od pierwszego wejrzenia w oczy rzucają się też ergonomiczny design, pionowe dźwignie do zarządzania wyrzutem pary, oraz ekran dotykowy (4.3 cala) oraz dodatkowe wyświetlacze dla każdej grupy. Wszystko z myślą o tym, by barista miał pełną kontrolę nad każdym etapem zaparzania.
Przejdźmy do meritum. Każda z grup zaparzających ma swój mikrobojler oraz dwa elementy grzewcze. Takie rozwiązanie zapewnia odpowiednią temperaturę parzenia z osobna dla każdej grupy, poprzez stabilną temperaturę grupy zaparzającej, jak i dostarczanej wody. Ta wielozadaniowość sporo mówi o RS1. Gdzie sprawdzi się ten ekspres do kawy? W kawiarni w której jakość kawowego wywaru jest jej wizytówką, a klienci odwiedzający to miejsce chcą celebrować każdą filiżankę espresso. Rancilio Specialty RS1 pozwala wydobyć najlepsze walory kawy głównie dzięki zaawansowanemu profilowaniu temperatury podczas procesu ekstrakcji oraz dostosowywaniu ciśnienia do różnych faz infuzji. Dostępny jest również zaawansowany system zarządzania pre i post infuzją.
Na co zwracać uwagę przy wyborze ekspresu do kawiarni?
Szukając odpowiedzi na pytanie, jaki ekspres do kawiarni będzie najlepszym rozwiązaniem, trzeba trafnie dopasować maszynę do swoich potrzeb. Nie jest sztuką wybrać najdroższy model, który nie zwróci się przez długie lata. Błędem będzie wybór urządzenia o zbyt małym bojlerze pary, małej powierzchni podgrzewacza do filiżanek, czy też urządzenia niekorespondującego z umiejętnościami baristy. Prowadzenie kawiarni, jak każdy inny biznes, ceni sobie fachowe wsparcie i merytoryczne argumenty.
Właśnie je znajdziesz we współpracy z InPlus Gastro. Od lat jesteśmy oficjalnym dystrybutorem w Polsce marki Rancilio – profesjonalnych włoskich ekspresów do kawiarni. Świetnie znamy rodzimy rynek, jak i światowe trendy, dzięki czemu pomożemy dobrać urządzenie adekwatne do potrzeb i aspiracji twojego lokalu. Poszczególne maszyny możesz zobaczyć w showroomie w Gliwicach. Jesteśmy otwarci na rozmowy o cenach ekspresów do kawiarni i ich leasingowaniu. Prowadzimy także szkolenia baristyczne oraz serwis, dzięki czemu nasi klienci zyskują wykwalifikowany personel i sprzęt zawsze gotowy do pracy na pełnych obrotach. Dołącz do ich grona! Wybierz swój ekspres do kawiarni i wyjdź na plus dzięki InPlus Gastro!