Porozmawiajmy o technologii Steady Brew firmy Rancilio
z Carlesem Gonzalezem

Rancilio Classe 20 SB jest wyposażony w Steady Brew, technologię, która drastycznie poprawiła obwód hydrauliczny, przewyższając tradycyjny system cyrkulacji wody. Poznajmy najnowszy patent Rancilio z Carlesem Gonzalezem, Coffee Competence Managerem w Rancilio Group.

Rancilio Classe 20 SB oferuje technologię Steady Brew. Czy może nam Pan powiedzieć, w jaki sposób ten nowy patent zmienił układ hydrauliczny ekspresów do kawy Rancilio?

Steady Brew (SB) jest ewolucją tradycyjnego systemu cyrkulacji wody, który był bardzo prostym i niekontrolowanym systemem, na który silnie oddziaływały obciążenie pracą i rozproszenie ciepła, co miało wpływ na temperaturę wody, a następnie na filiżankę.

System grzewczy Steady Brew Circuit oparty jest na cyrkulacji wody, ale z istotną różnicą. Podczas parzenia, woda bezpośrednio dociera również do komory ekstrakcyjnej, gdzie utrzymuje stałą temperaturę dla każdej ekstrakcji z bardzo wysoką zdolnością reaktywną, zdolną zapewnić stabilność termiczną, niezależnie od obciążenia pracą. Steady Brew gwarantuje doskonałe standardy wydajności. Jest to najlepszy jednokotłowy ekspres do kawy na rynku, zarówno do produkcji o niskiej intensywności, jak i podczas szczytowego obciążenia.

Jakie potrzeby rynku zainspirowały projekt Steady Brew?

Rynek wymaga niezawodności, powtarzalności, stabilności i elastyczności, najlepszej ekstrakcji każdego rodzaju kawy, niezależnie od stopnia palenia, pochodzenia czy składu ziaren kawy. W espresso poszukujemy profili sensorycznych podkreślających kwasowość, słodycz i body. W tym scenariuszu ekspres do kawy jest wartościowym narzędziem tylko wtedy, gdy potrafi dostosować się do ekstrakcji pożądanej przez baristę. Wystarczy wziąć pod uwagę, że postrzeganie kwasowości i ciała kawy może się zmienić w północnych i południowych Włoszech. Steady Brew to proste rozwiązanie, które można skonfigurować tak, aby zagwarantować doskonałą wydajność pod względem stabilności, precyzji i niezawodności.

Jakie są główne zalety Steady Brew?

Steady Brew to system łatwy do skonfigurowania. Zapewnia doskonałą kontrolę temperatury, która może być zarządzana niezależnie na każdej głowicy grupy, nawet jeśli nie jest to system wielokotłowy. Zapewnia wysoką stabilność temperatury (±2°C z protokołem WBC) w przedziale 88°C – 98°C. Technik może łatwo skalibrować temperaturę ekstrakcji z możliwością ustawienia różnych temperatur kawy, zawsze utrzymując ciśnienie w kotle na poziomie 1 bara, co daje doskonałe rezultaty w zakresie oszczędności energii i nie wpływa na wydajność dozowania pary. Steady Brew zapewnia również maksymalną powtarzalność po każdej ekstrakcji, zarówno w szczytowym okresie pracy, jak i w fazach o niskim natężeniu produkcji. Przetestowaliśmy jego niezawodność w trakcie ponad 1700 godzin prac badawczo-rozwojowych, testów, badań terenowych, a nawet w rzeczywistych warunkach pracy z kawami Rancilio Classe 5 i Classe 7, które są już dostępne na rynku z tym innowacyjnym systemem.

Czy Steady Brew zostanie w najbliższej przyszłości przeniesiony również na inne produkty Rancilio?

Do tej pory Steady Brew jest już dostępny na rynku z ekspresami Rancilio Classe 5 i Classe 7, a wkrótce, oprócz nowego ekspresu Rancilio Classe 20 SB, zostanie zainstalowany we wszystkich jednopalnikowych ekspresach do kawy Rancilio.

Do góry