Classe 9 USB
Jedno-bojlerowy ekspres do kawy dostępny w wersji 2,3 lub 4 grupowej z systemem automatycznego dozowania (USB) oraz technologią Steady Brew (SB).
| Dostępne grupy | |
|---|---|
| Wersja | Automatyczna |
| Kolory | |
| Pasujące produkty | Młynek do kawy Bond |
Zapytaj o wycenę
Specyfikacja techniczna
- Wybierz grupę:
- W standardzie
- Opcjonalnie
Wymiary
- 750 mm
- 523 mm
- 540 mm
- 68 kg
- Tak
- 80 mm
Interfejs i obsługa
- Nie
- Za pomocą menu ustawień
Technologia parzenia
- Technologia Steady Brew
Technologia Rancilio Steady Brew (SB) jest wynikiem ewolucji tradycyjnego systemu termosyfonowego, która wprowadza zestaw innowacyjnych funkcji zaprojektowanych w celu poprawy wydajności wszystkich jedno-kotłowych ekspresów do kawy. Utrzymując stałą temperaturę wody podczas ekstrakcji, Steady Brew gwarantuje doskonałą stabilność termiczną, niezawodność i maksymalną powtarzalność, zarówno w okresach intensywnej pracy, jak i w warunkach niskiego zużycia. Opatentowana technologia Rancilio.
- T-Switch
Dzięki 4-pozycyjnemu przełącznikowi T-Switch można ustawić inną temperaturę ekstrakcji dla każdej grupy, nawet w przypadku ekspresów jednokotłowych. Przy bojlerze ustawionym na 1,0 bar, na każdej grupie można ustawić temperaturę 88°C, 93°C, 96°C lub 98°C i zawsze dostępna jest odpowiednia temperatura ekstrakcji dla każdego rodzaju kawy. Regulacja T-Switch może być przeprowadzona tylko przez wyspecjalizowanych techników podczas instalacji.
- Mosiężna
Woda
- Dysza gorącej wody
- X-Tea
Bariści mogą programować dozowanie wody i poziom temperatury za pomocą interfejsu. Opatentowana technologia Rancilio.
Para
- Zawór parowy z dźwignią C
Zawór parowy z dźwignią C jest obsługiwany przez obrócenie pokrętła tylko o 25°. Obracając go do góry, zawór pozostaje otwarty. Obracając go w dół, zawór otwiera się i automatycznie zamyka po zwolnieniu.
- Zimna dysza pary
Dysza pary jest izolowana termicznie dwuwarstwową powłoką ochronną.
- iSteam
Automatyczna dysza pary iSteam wyposażona jest w dwa przyciski, z których każdy można zaprogramować do jednej z następujących funkcji: „Cappuccino” – do podgrzewania i spieniania mleka lub „Latte” – do samego podgrzewania mleka.
Opatentowana technologia Rancilio. - Dysza pary
Moc
- 220-240V~ / 380-415V3N~, 50-60 Hz, 4740-4750 W
208/220-240V~, 60 Hz, 4425/5410-4490/5490 W - Stałe przyłącze wody
Obwód hydrauliczny
- 11 litrów
Design
- Ergonomiczny Portafilter
Chromowany portafilter z mosiądzu, wyposażony w ergonomiczną rączkę zaprojektowaną dla idealnego wyważenia, mieści filtry o pojemności do 21 g kawy. Zapewnia stabilność podczas ubijania oraz odciąża nadgarstek baristy, ułatwiając pracę. Uchwyty portafiltra można dostosować do własnych preferencji.
- Światła ledowe
Białe diody LED umieszczone pod głowicami grup zapewniają doskonałe oświetlenie obszaru roboczego.
- Światła RGB
Światła RGB można dostosować za pomocą różnych intensywności i kolorów (tylko Classe 20). Funkcjonalne światła RGB na osłonach grupowych (Classe 11, Classe 7 USB) i nad panelem sterowania (Classe 9) pomagają operatorowi na pierwszy rzut oka monitorować różne etapy pracy maszyny.
Green
- ABM
ABM to specjalne oprogramowanie opracowane w celu poprawy wydajności maszyny w warunkach intensywnej eksploatacji. Podczas jednoczesnego parzenia espresso, nalewania wody i spieniania mleka, ABM włącza element grzewczy, aby zapobiec spadkom ciśnienia poniżej ustawionej wartości, a tym samym zapewnić stały poziom ogrzewania.Regulacja ciśnienia bojlera jest zoptymalizowana w momencie intensywnego i jednoczesnego użytkowania wielu głowic grupowych. W takich przypadkach, aby zapobiec spadkowi ciśnienia poniżej minimalnej wartości 0,5 bara, ABM może wstrzymać dozowanie wody, dopóki ciśnienie w bojlerze nie powróci do odpowiedniego poziomu.ABM pozwala również na kontrolę zużycia energii przez maszynę, zmniejszając go do ⅔ normalnej wartości, gdy dostępność zasilania jest niska.W przypadku ekspresów do kawy wyposażonych w system iSteam, ABM poprawiła również wydajność dostarczania pary, zwiększając moc grzałki w bojlerze, co pozwala wytwarzać więcej ciepła i zmniejszać spadki ciśnienia podczas spieniania mleka. Opatentowana technologia Rancilio.
- Automatyczne włączanie i wyłączanie
Możliwe jest ustawienie automatycznego włączania i wyłączania urządzenia (Classe 11, Classe 20) lub ustawianie czasu automatycznego włączania na każdy dzień tygodnia (Classe 9, Classe 7).
Czyszczenie i konserwacja
- Easy clean
Easy Clean zarządza procesem czyszczenia głowic grup, dzięki czemu operację można wykonać automatycznie. Barista musi tylko rozpocząć cykl, a maszyna automatycznie wykona operację czyszczenia i płukania. W przypadku wszystkich modeli (z wyjątkiem Classe 5), Easy Clean umożliwia również zaplanowanie codziennego alarmu (3 alarmy dla Classe 11 i Classe 20), aby ostrzec użytkownika o potrzebie czyszczenia, ustawić opcjonalny blok na maszynie w przypadku cyklu czyszczenia i przeglądać historię wszystkich wykonanych cykli.
- Grid System
- Hydro Hub
Hydro Hub jest innowacyjnym systemem do kompleksowego i zintegrowanego zarządzania układem hydraulicznym. Hydro Hub działa jak płytka obwodu dla systemu dostarczania wody do ekspresu, upraszczając przepływ wody i redukując liczbę punktów połączeń. To innowacyjne rozwiązanie ułatwia operacje techniczne, zapewniając jednocześnie maksymalne bezpieczeństwo podczas konserwacji.
- USB
Opcje dodatkowe
- Connect
Connect to potężne rozwiązanie Iot opracowane przez Rancilio Group, które umożliwia gromadzenie i łatwą analizę wszystkich istotnych danych generowanych przez pojedynczy ekspres do kawy lub całą flotę. Za pomocą konfigurowalnego pulpitu nawigacyjnego z widżetami, tabletami i wykresami Connect zapewnia gotowy do użycia cyfrowy zestaw narzędzi do monitorowania kluczowych parametrów wydajności w czasie rzeczywistym i wzmocnienia całej branży kawowej.
- Podgrzewacz do filiżanek
Podgrzewacz do filiżanek utrzymuje wszystkie filiżanki espresso i cappuccino w odpowiedniej temperaturze przez cały czas.
- Pody i kapsułki
Dzięki temu zestawowi wszystkie ekspresy Rancilio mogą być używane z saszetkami i kapsułkami (zgodnie z dostępnymi systemami).
Wymiary
- 990 mm
- 523 mm
- 540 mm
- 85 kg
- Tak
- 80 mm
Interfejs i obsługa
- Nie
- Za pomocą menu ustawień
Technologia parzenia
- Technologia Steady Brew
Technologia Rancilio Steady Brew (SB) jest wynikiem ewolucji tradycyjnego systemu termosyfonowego, która wprowadza zestaw innowacyjnych funkcji zaprojektowanych w celu poprawy wydajności wszystkich jedno-kotłowych ekspresów do kawy. Utrzymując stałą temperaturę wody podczas ekstrakcji, Steady Brew gwarantuje doskonałą stabilność termiczną, niezawodność i maksymalną powtarzalność, zarówno w okresach intensywnej pracy, jak i w warunkach niskiego zużycia. Opatentowana technologia Rancilio.
- T-Switch
Dzięki 4-pozycyjnemu przełącznikowi T-Switch można ustawić inną temperaturę ekstrakcji dla każdej grupy, nawet w przypadku ekspresów jednokotłowych. Przy bojlerze ustawionym na 1,0 bar, na każdej grupie można ustawić temperaturę 88°C, 93°C, 96°C lub 98°C i zawsze dostępna jest odpowiednia temperatura ekstrakcji dla każdego rodzaju kawy. Regulacja T-Switch może być przeprowadzona tylko przez wyspecjalizowanych techników podczas instalacji.
- Mosiężna
Woda
- Dysza gorącej wody
- X-Tea
Bariści mogą programować dozowanie wody i poziom temperatury za pomocą interfejsu. Opatentowana technologia Rancilio.
Para
- Zawór parowy z dźwignią C
Zawór parowy z dźwignią C jest obsługiwany przez obrócenie pokrętła tylko o 25°. Obracając go do góry, zawór pozostaje otwarty. Obracając go w dół, zawór otwiera się i automatycznie zamyka po zwolnieniu.
- Zimna dysza pary
Dysza pary jest izolowana termicznie dwuwarstwową powłoką ochronną.
- iSteam
Automatyczna dysza pary iSteam wyposażona jest w dwa przyciski, z których każdy można zaprogramować do jednej z następujących funkcji: „Cappuccino” – do podgrzewania i spieniania mleka lub „Latte” – do samego podgrzewania mleka.
Opatentowana technologia Rancilio.
Moc
- 220-240 V~/380-415 V3N~, 50-60 Hz, 6.47-6.64 kW
208/220-240 V~, 60 Hz, 4.425/5.41-4.515/5.52 kW - Stałe przyłącze wody
Obwód hydrauliczny
- 16 litrów
Design
- Ergonomiczny Portafilter
Chromowany portafilter z mosiądzu, wyposażony w ergonomiczną rączkę zaprojektowaną dla idealnego wyważenia, mieści filtry o pojemności do 21 g kawy. Zapewnia stabilność podczas ubijania oraz odciąża nadgarstek baristy, ułatwiając pracę. Uchwyty portafiltra można dostosować do własnych preferencji.
- Światła ledowe
Białe diody LED umieszczone pod głowicami grup zapewniają doskonałe oświetlenie obszaru roboczego.
- Światła RGB
Światła RGB można dostosować za pomocą różnych intensywności i kolorów (tylko Classe 20). Funkcjonalne światła RGB na osłonach grupowych (Classe 11, Classe 7 USB) i nad panelem sterowania (Classe 9) pomagają operatorowi na pierwszy rzut oka monitorować różne etapy pracy maszyny.
Green
- ABM
ABM to specjalne oprogramowanie opracowane w celu poprawy wydajności maszyny w warunkach intensywnej eksploatacji. Podczas jednoczesnego parzenia espresso, nalewania wody i spieniania mleka, ABM włącza element grzewczy, aby zapobiec spadkom ciśnienia poniżej ustawionej wartości, a tym samym zapewnić stały poziom ogrzewania.Regulacja ciśnienia bojlera jest zoptymalizowana w momencie intensywnego i jednoczesnego użytkowania wielu głowic grupowych. W takich przypadkach, aby zapobiec spadkowi ciśnienia poniżej minimalnej wartości 0,5 bara, ABM może wstrzymać dozowanie wody, dopóki ciśnienie w bojlerze nie powróci do odpowiedniego poziomu.ABM pozwala również na kontrolę zużycia energii przez maszynę, zmniejszając go do ⅔ normalnej wartości, gdy dostępność zasilania jest niska.W przypadku ekspresów do kawy wyposażonych w system iSteam, ABM poprawiła również wydajność dostarczania pary, zwiększając moc grzałki w bojlerze, co pozwala wytwarzać więcej ciepła i zmniejszać spadki ciśnienia podczas spieniania mleka. Opatentowana technologia Rancilio.
- Automatyczne włączanie i wyłączanie
Możliwe jest ustawienie automatycznego włączania i wyłączania urządzenia (Classe 11, Classe 20) lub ustawianie czasu automatycznego włączania na każdy dzień tygodnia (Classe 9, Classe 7).
Czyszczenie i konserwacja
- Easy clean
Easy Clean zarządza procesem czyszczenia głowic grup, dzięki czemu operację można wykonać automatycznie. Barista musi tylko rozpocząć cykl, a maszyna automatycznie wykona operację czyszczenia i płukania. W przypadku wszystkich modeli (z wyjątkiem Classe 5), Easy Clean umożliwia również zaplanowanie codziennego alarmu (3 alarmy dla Classe 11 i Classe 20), aby ostrzec użytkownika o potrzebie czyszczenia, ustawić opcjonalny blok na maszynie w przypadku cyklu czyszczenia i przeglądać historię wszystkich wykonanych cykli.
- Grid System
- Hydro Hub
Hydro Hub jest innowacyjnym systemem do kompleksowego i zintegrowanego zarządzania układem hydraulicznym. Hydro Hub działa jak płytka obwodu dla systemu dostarczania wody do ekspresu, upraszczając przepływ wody i redukując liczbę punktów połączeń. To innowacyjne rozwiązanie ułatwia operacje techniczne, zapewniając jednocześnie maksymalne bezpieczeństwo podczas konserwacji.
- USB
Opcje dodatkowe
- Connect
Connect to potężne rozwiązanie Iot opracowane przez Rancilio Group, które umożliwia gromadzenie i łatwą analizę wszystkich istotnych danych generowanych przez pojedynczy ekspres do kawy lub całą flotę. Za pomocą konfigurowalnego pulpitu nawigacyjnego z widżetami, tabletami i wykresami Connect zapewnia gotowy do użycia cyfrowy zestaw narzędzi do monitorowania kluczowych parametrów wydajności w czasie rzeczywistym i wzmocnienia całej branży kawowej.
- Podgrzewacz do filiżanek
Podgrzewacz do filiżanek utrzymuje wszystkie filiżanki espresso i cappuccino w odpowiedniej temperaturze przez cały czas.
- Pody i kapsułki
Dzięki temu zestawowi wszystkie ekspresy Rancilio mogą być używane z saszetkami i kapsułkami (zgodnie z dostępnymi systemami).
Wymiary
- 1230 mm
- 523 mm
- 540 mm
- 96 kg
- Tak
- 80 mm
Interfejs i obsługa
- Nie
- Za pomocą menu ustawień
Technologia parzenia
- Technologia Steady Brew
Technologia Rancilio Steady Brew (SB) jest wynikiem ewolucji tradycyjnego systemu termosyfonowego, która wprowadza zestaw innowacyjnych funkcji zaprojektowanych w celu poprawy wydajności wszystkich jedno-kotłowych ekspresów do kawy. Utrzymując stałą temperaturę wody podczas ekstrakcji, Steady Brew gwarantuje doskonałą stabilność termiczną, niezawodność i maksymalną powtarzalność, zarówno w okresach intensywnej pracy, jak i w warunkach niskiego zużycia. Opatentowana technologia Rancilio.
- Mosiężna
Woda
- Dysza gorącej wody
- X-Tea
Bariści mogą programować dozowanie wody i poziom temperatury za pomocą interfejsu. Opatentowana technologia Rancilio.
Para
- Zawór parowy z dźwignią C
Zawór parowy z dźwignią C jest obsługiwany przez obrócenie pokrętła tylko o 25°. Obracając go do góry, zawór pozostaje otwarty. Obracając go w dół, zawór otwiera się i automatycznie zamyka po zwolnieniu.
- Zimna dysza pary
Dysza pary jest izolowana termicznie dwuwarstwową powłoką ochronną.
- iSteam
Automatyczna dysza pary iSteam wyposażona jest w dwa przyciski, z których każdy można zaprogramować do jednej z następujących funkcji: „Cappuccino” – do podgrzewania i spieniania mleka lub „Latte” – do samego podgrzewania mleka.
Opatentowana technologia Rancilio. - Dysza pary
Moc
- 220-240 V~/380-415 V3N~, 50-60 Hz, 6.47-6.68 kW
208/220-240 V~, 60 Hz, 5.30/6.50-5.50/6.72 kW - Stałe przyłącze wody
Obwód hydrauliczny
- 22 litry
Design
- Ergonomiczny Portafilter
Chromowany portafilter z mosiądzu, wyposażony w ergonomiczną rączkę zaprojektowaną dla idealnego wyważenia, mieści filtry o pojemności do 21 g kawy. Zapewnia stabilność podczas ubijania oraz odciąża nadgarstek baristy, ułatwiając pracę. Uchwyty portafiltra można dostosować do własnych preferencji.
- Światła ledowe
Białe diody LED umieszczone pod głowicami grup zapewniają doskonałe oświetlenie obszaru roboczego.
- Światła RGB
Światła RGB można dostosować za pomocą różnych intensywności i kolorów (tylko Classe 20). Funkcjonalne światła RGB na osłonach grupowych (Classe 11, Classe 7 USB) i nad panelem sterowania (Classe 9) pomagają operatorowi na pierwszy rzut oka monitorować różne etapy pracy maszyny.
Green
- ABM
ABM to specjalne oprogramowanie opracowane w celu poprawy wydajności maszyny w warunkach intensywnej eksploatacji. Podczas jednoczesnego parzenia espresso, nalewania wody i spieniania mleka, ABM włącza element grzewczy, aby zapobiec spadkom ciśnienia poniżej ustawionej wartości, a tym samym zapewnić stały poziom ogrzewania.Regulacja ciśnienia bojlera jest zoptymalizowana w momencie intensywnego i jednoczesnego użytkowania wielu głowic grupowych. W takich przypadkach, aby zapobiec spadkowi ciśnienia poniżej minimalnej wartości 0,5 bara, ABM może wstrzymać dozowanie wody, dopóki ciśnienie w bojlerze nie powróci do odpowiedniego poziomu.ABM pozwala również na kontrolę zużycia energii przez maszynę, zmniejszając go do ⅔ normalnej wartości, gdy dostępność zasilania jest niska.W przypadku ekspresów do kawy wyposażonych w system iSteam, ABM poprawiła również wydajność dostarczania pary, zwiększając moc grzałki w bojlerze, co pozwala wytwarzać więcej ciepła i zmniejszać spadki ciśnienia podczas spieniania mleka. Opatentowana technologia Rancilio.
- Automatyczne włączanie i wyłączanie
Możliwe jest ustawienie automatycznego włączania i wyłączania urządzenia (Classe 11, Classe 20) lub ustawianie czasu automatycznego włączania na każdy dzień tygodnia (Classe 9, Classe 7).
Czyszczenie i konserwacja
- Easy clean
Easy Clean zarządza procesem czyszczenia głowic grup, dzięki czemu operację można wykonać automatycznie. Barista musi tylko rozpocząć cykl, a maszyna automatycznie wykona operację czyszczenia i płukania. W przypadku wszystkich modeli (z wyjątkiem Classe 5), Easy Clean umożliwia również zaplanowanie codziennego alarmu (3 alarmy dla Classe 11 i Classe 20), aby ostrzec użytkownika o potrzebie czyszczenia, ustawić opcjonalny blok na maszynie w przypadku cyklu czyszczenia i przeglądać historię wszystkich wykonanych cykli.
- Grid System
- Hydro Hub
Hydro Hub jest innowacyjnym systemem do kompleksowego i zintegrowanego zarządzania układem hydraulicznym. Hydro Hub działa jak płytka obwodu dla systemu dostarczania wody do ekspresu, upraszczając przepływ wody i redukując liczbę punktów połączeń. To innowacyjne rozwiązanie ułatwia operacje techniczne, zapewniając jednocześnie maksymalne bezpieczeństwo podczas konserwacji.
- USB
Opcje dodatkowe
- Connect
Connect to potężne rozwiązanie Iot opracowane przez Rancilio Group, które umożliwia gromadzenie i łatwą analizę wszystkich istotnych danych generowanych przez pojedynczy ekspres do kawy lub całą flotę. Za pomocą konfigurowalnego pulpitu nawigacyjnego z widżetami, tabletami i wykresami Connect zapewnia gotowy do użycia cyfrowy zestaw narzędzi do monitorowania kluczowych parametrów wydajności w czasie rzeczywistym i wzmocnienia całej branży kawowej.
- Podgrzewacz do filiżanek
Podgrzewacz do filiżanek utrzymuje wszystkie filiżanki espresso i cappuccino w odpowiedniej temperaturze przez cały czas.
- Pody i kapsułki
Dzięki temu zestawowi wszystkie ekspresy Rancilio mogą być używane z saszetkami i kapsułkami (zgodnie z dostępnymi systemami).
Codzienna wydajność
Linia ekspresów Classe 9 podnosi jakość ekspresów kolbowych zarówno pod względem wydajności, jak i funkcjonalności, wprowadzając rewolucyjny system kontroli stabilności temperatury, inteligentny interfejs i zupełnie inne podejście do konserwacji.
Dostępna w 3 wersjach
Cechy produktu
Jeden bojler, trzy dusze
Classe 9 oferuje najnowsze technologie parzenia kawy opracowane przez Rancilio dla serii jednokomorowych ekspresów do kawy. Jest dostępny w 3 różnych wersjach: z automatycznym (USB) lub półautomatycznym dozowaniem (S) oraz w wersji ręcznej z dźwignią (RE).

Steady Brew
Technologia Rancilio Steady Brew (SB) jest wynikiem ewolucji tradycyjnego systemu termosyfonowego, która wprowadza zestaw innowacyjnych funkcji zaprojektowanych w celu poprawy wydajności wszystkich jedno-kotłowych ekspresów do kawy. Utrzymując stałą temperaturę wody podczas ekstrakcji, Steady Brew gwarantuje doskonałą stabilność termiczną, niezawodność i maksymalną powtarzalność, zarówno w okresach intensywnej pracy, jak i w warunkach niskiego zużycia.
Opatentowana technologia Rancilio – (tylko wersje USB i S)

Urok tradycji: Classe 9 RE z systemem dźwigni i ogrzewaniem gazowym
Dzięki systemowi dźwigniowemu, Classe 9 RE oferuje baristom możliwość ponownego odkrycia rzemieślniczego doświadczenia i ręcznego ustawienia czasu preinfuzji przed każdą ekstrakcją.
(tylko wersja RE)

Wyrzeźbiony światłem
Stalowe boki Classe 9 posiadają snop światła biegnący wzdłuż przedniej krawędzi. Błyszcząca stal i refleksy tworzą przyciągający wzrok efekt, czyniąc maszynę gwiazdą pokazu w każdej restauracji lub barze. Podstawa i osłony boczne ze stali i satynowanego aluminium zostały wymodelowane z najwyższą dbałością o szczegóły i ergonomię.

Przyjazny dla użytkownika interfejs
Cyfrowy wyświetlacz i przyciski soft-touch zostały zaprojektowane tak, aby usprawnić pracę baristy i przyspieszyć obsługę.
(tylko wersja USB)

Czyszczenie & konserwacja
Automatyczny cykl czyszczenia i łatwy dostęp do wszystkich elementów wewnętrznych umożliwiają szybkie wykonywanie codziennych czynności i interwencji serwisowych.












































